نگاهی به کتاب دومین جشنواره «ایران‌ساخت»

در باب یافتن گوهر ناب توانستن

کتاب دومین جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت با مروری تفصیلی به بخش‌های مختلف این جشنواره، نگاهی ویژه به جایگاه و گستره این رویداد فرهنگی در حمایت از تولید داخلی و تولیدکننده ایرانی پرداخته است.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، زنگ رونق اقتصاد دانش‌بنیان که از مدت‌ها پیش به صدا درآمده بود و سال 97 نیز به شعار حمایت از کالای ایرانی مزین شد تا تولید ایران‌ساخت، رنگ و روحی تازه بگیرد. همه مهیای دمیدن روح تازه‌ای در کالبد تولید و مولد ایرانی، شدند. دی‌ماه 97 گرم بود؛ گرم‌ از حضور و عزم، جزم بود برای خواستن. همه و همه از هنرمند و صنعتگر، از فعال بخش خصوصی تا مسئولان تصمیمگیر، خاستند تا خواستن معنا شود. تا شهد شیرین«ایران‌ساخت» نصیب ایرانی شود. جشنواره‌‌ای برپا شد و لهیب حمایت از کالای ایرانی، زبانه کشید. سردی و بی مهری‌ها به تولید و تولیدکننده داخلی، رسید به خواستن و حمایت.نسیم حمایت از فکررنج‌ها و دست‌رنج‌های تولیدکننده داخلی، وزیدن گرفت. هنرمندان، زبان گویای این موضوع شدند و دست یاری تولیدکننده ایرانی را به گرمی فشردند. سنگ تمام گذاشتند و حجت را بر جامعه تمام. تا ایرانی حمایت شود که ایران، ساخته شود. این شد که دومین جشنواره ملی فرهنگ و هنری ایران‌ساخت در سال 97 برگزار شد و شد مطلعی بر راهی تازه. راهی که فرهنگسازی حمایت از تولید‌کننده ایرانی و کالای ایران‌ساخت، سرآغازش است و توسعه پایدار و پیشرفت ماحصلش.

کتاب دومین جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت، مروری داشته است بر این رویداد ملی و بخش‌های از آن را به تصویر کشیده است.


روشنی پس از سیاهی
طلیعه سخن کتاب ایران‌ساخت، یادداشتی از معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری است. سورنا ستاری در بخشی از یادداشت خود، از آغاز دوره اقتصاد دانش‌بنیان و برپایی زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری در ایران امروز می‌گوید و روزهای خوب را نوید می‌دهد.

ستاری، در بخشی از یادداشت خود، نشانه امید را یادآوری می‌کند و می‌گوید: دومین جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت در روزهایی سر برآورده است که همه نیازمندش بوده‌ایم. دوره تحدید و تحریم بیگانگانبه بالاترین حدش رسیده است و ما همچنان استوار ایستاده‌ایم.این اوج فشار، سیاهی پیش از سپیده است که بر سیرت و صورت همان تحریمکنندگان، باقی خواهند ماند.»

ابزار هنر و ماندگاری ایران‌ساخت
 اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری که مهمان ویژه مراسم پایانی نخستین دوره از «یران‌ساخت» بود، مهمان کتاب دومین دوره از جشنواره است. جهانگیری عنوان می‌کند: «مسأله‌ای که امروز به عنوان این جشنواره مربوط می‌شود این است که در جامعه ایرانی و توسعه اقتصادی ایران کدام بخش نقش پیشران دارد. فرهنگ و هنر به عنوان مهم‌ترین ظرفیت اگر در کنار توسعه قرار بگیرد، می‌تواند توسعه اقتصادی کشور و توسعه همه‌جانبه را سرعت و شتاب دهد.»

سرآغاز پیمایش
پرویز کرمی دبیرکل جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت، در مطلع پیام خود به مخاطبان، پرسش را مطلع آغاز دانسته و بیان کرده است: «نیاز امروز ما، ارتقای روحیه پرسشگری است. جشنواره ملی فرهنگی- هنری ایران‌ساخت نیز بر همین اصل، استوار شد و مایه گرفت. چرا باید محصول ایرانی مصرف کنیم؟ چرا مردم باید از کالای ایرانی حمایت کنند؟ تولیدکننده ایرانی چه توانمندی‌هایی دارد‌؟ بازار ایران چگونه می‌تواند در اختیار کالای ایران‌ساخت قرار بگیرد؟ چه نیازی به تولید ایران‌ساخت داریم؟ این‌ها بخشی از سوال‌هایی بود که جسته و گریخته پریشان و پراکنده، از یکدیگر می‌پرسیدیم. جشنواره ایران‌ساخت این پرسش را منسجم و یکپارچه کرد و آغازگر حرکت‌هایی شد که فرهنگ دانش‌مدارانه حمایت از کالای ایرانی را بنیان نهاد.

قرائت اثر برگزیده در محضر مقام معظم رهبری
آثار هنرمندان در جشنواره «نخست» ایران‌ساخت مورد توجه قرار گرفت و چراغ راهی شد برای دور دوم. عاملی که محرک هنرمندان برای حضور در دوره‌ بعد شد. یکی از اتفاقات خوش‌یمن این رویداد، توجه شخص اول نظام به شعر بر گزیده این جشنواره است. شعری با موضوع تولید داخل و حمایت از تولیدات ایرانی که توسط محمدحسین مهدویان سروده شد و رتبه اول بخش ادبیات در رشته شعر نخستین دوره جشنواره ایران‌ساخت را از آن خود کرد. این شعر در شب میلاد امام حسن مجتبی(ع) و در محضر مقام معظم رهبری با حضور جمعی از اهالی هنر قرائت شد.
کتاب دومین دوره جشنواره ایران‌ساخت در گزارشی، از حال و هوای این نشست گفته و به این شعر طنز برگزیده پرداخته است.

«ایران‌ساخت» از نگاه مسئولان
جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت در گام نخست خود، توانست جریانی فرهنگی نسبت به حمایت و توجهی دوباره به توانمندی تولید به راه اندازد و بخشی از جامعه را با گفتمان خود همراه کند. این آغاز موفق موجب شد تا بخش قابل توجهی از جامعه به ویژه در بدنه مسئولان نسبت به این جشنواره و رویکردش، بازخوردهی مثبتی نشان دهند.

امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز با یادداشتی مهمان این دوره جشنواره شد. امیر سرتیپ حاتمی حمایت از تولیدکننده ایران‌ساخت را «جان‌مایه اقتدار و توانمندی کشور» می‌داند و در بخشی از یادداشت خود، بیان می‌کند: «جشنواره فرهنگی و هنری ایران‌ساخت، یک فرصت و ظرفیتی را فراهم می‌کند تا این ضرورت ترویج و فرهنگ‌سازی شود. انشالله درک و شناخت مردم از ظرفیت و توانمندی‌های داخلی، موجب رونق هرچه‌ بیش‌تر کالای ایرانی شود.»

 سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم از منظر صنایع خلاق و کالهای فرهنگی، این رویداد را تحلیل کرده و گفته است: «حمایت از کالای داخلی و به‌ویژه کالاهای فرهنگی ایرانی، راهی مطمئن برای حل مشکلات کشور با استفاده از توان فکری و اجرایی ایرانی است. وقتی تولیدکننده از حمایت مصرف‌کننده خاطر‌جمع باشد با دقت بیش‌تر و کیفیت بهتری دست به تولید می‌زند و در این صورت علاوه بر اشتغالزایی فرصت‌های دیگری همچون رقابت‌پذیری با محصولات سایر کشورها و رشد اقتصادی در برابر ما گشوده می‌شود»

مسعود سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان نیز از ظرفیت‌های حوزه ورزش برای تبلیغ کالای ایرانی می‌گوید و در بخشی از یادداشت خود بیان می‌کند: «هر اقدامی برای پیشروی تا مرز خودکفایی اقتصادی و حمایت از اقتصاد داخلی شایسته تقدیر و برگزاری همچون جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت برای حمایت از تولیدات ایرانی و آشنایی مصرف‌کننده با مزایای استفاده از کالای با کیفیت ایرانی نیز خود اقدامی ارزشمند است.»

بیژن زنگنه وزیر نفت حضور پررنگ دانش‌بنیان‌ها و تولیدات ایران‌ساخت در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور را مصداقی بر اهمیت حمایت از تولید داخلی برای حرکت چرخ‌های صنعت می‌داند و عنوان می‌کند: «بسیاری از محصولات پرمصرف در صنعت نفت با اتکا به توانمندی‌های داخلی بومی‌سازی شده است و چه چیزی غرورآفرین‌تر از این‌که وزارت نفت از همین تجهیزات استفاده کند. امروز گازرسانی به بسیاری از روستاها با همین تجهیزات ساخت داخل انجام می‌شود. همچنین حمایت مردم از کالای ایرانی، از فقر و تعطیلی کارخانه‌ها جلوگیری می‌کند»

در یادداشتی که از محمدرضا مخبر دزفولی دبیر پیشین شورای انقلاب فرهنگی در این کتاب منتشر شده،  آمده است: «حمایت از تولیدکننده ایرانی و کمک به دیده شدن محصولات و خدمات دانش‌بنیان باید دغدغه نخست همه ایرانیان عزیز و مؤمن باشد. ایران‌ساخت، این دغدغه را دلنشین و مکرر کرده است تا از ذهن جامعه ما فراموش نشود.»

عبدالعلی علی عسگری رئیس سازمان صدا و سیما از خلاقیت به عنوان ابزار جامعه ایرانی و اسلامی برای رشد و پیشرفت گفته  است. به گفته رییس رسانه ملی، «ایران‌ساخت تجلی اقتصاد نخبگی است و گفتمان سازی اقتصاد دانش بنیان را در زیست بوم هنری و فرهنگی کشور پی می‌گیرد.»

رضا اردکانیان وزیر نیرو نیز در یادداشتی که در همین کتاب منتشر شده است بیان می‌کند: «در زمینه مصرف کالای ایرانی توسط مصرف کنندگان باید فرهنگسازی انجام شود، همچنین می‌توان با اقداماتی چون تبلیغ کالای با کیفیت ایرانی، ذهن مصرف کننده را به درستی در مسیر خرید این کالاها قرار داد. جشنواره ایران‌ساخت می‌تواند در تحقق این مسیر تأثیرگذار باشد.»

محمود علوی، وزیر اطلاعات نیز شرط نخست توسعه را حمایت از تولیدکننده ایرانی دانسته و عنوان کرده است: ایجاد امنیت برای تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی ایرانی، مسئله مهمی است زیرا با وجود امنیت و اعتماد، این افراد فعالیت سالمی را دنبال می‌کنند.»

در بخشی از یادداشت منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به دومین جشنواره ملی فرهنگی و هنری ایران‌ساخت آمده است: «اگر مردم بدانند خرید کالای ایرانی سرنوشت و آینده آن‌ها و فرزندانشان را تعیین می‌کند، اقبال بیش‌تری نشان می‌دهند. البته در مقابل صنایع مختلف تولیدی کشور نیز باید با همکار تنگاتنگ با دانشگاه‌ها و بهره‌گیری از راهکارهای نوین و روزآمد علمی، به ارتقای کیفیت محصولات همت گمارند و کالاهایی را تولید و روانه بازار سازد که از توان رقابت با محصولات مشابه خارجی برخوردار باشد. در این راه، برگزاری جشنواره ایرانی‌ساخت اتفاقی مناسب است.»

سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش نیز از اهمیت «آینده‌سازی با آینده‌سازان» تأکید داشته و گفته است: «فرهنگسازی در هر حوزه‌ای از زمان دانش‌آموزی تاثیری به مراتب بیش‌تر دارد. از سویی همین دانش‌آموزان سفیرانی برای ترویج مصرف کالای ایران‌ساخت در بین خانواده‌های خود هستند.»

موضوع توانمندی‌ها و ظرفیت‌های ایران‌ساخت در بخش کشاورزی، محور یادداشت محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی برای دومین جشنواره ایران ساخت است. او در بخشی از یادداشت خود عنوان می‌کند: «محصولات تولیدشده در بخش کشاورزی نیاز همه مردم است پس حمایت این بخش ارتباط تنگاتنگی با حمایت از کالای ساخت داخل دارد. برگزاری جشنواره‌هایی همچون ایران‌ساخت سبب ارتقای آگاهی در بخش خصوصی و سرمایه‌گذاران حوزه‌های مختلف می‌شود.»

محمود شریعتمداری وزیر کار و رفاه اجتماعی افزایش رفاه را ارمغان حمایت از تولید ایران‌ساخت می‌داند و بیان می‌کند: «خانواده ایرانی باید بداند که با خرید و مصرف محصولات با کیفیت تولید داخل، گام مهمی در اشتغالزایی جوانان کشورمان برمی‌دارد. باید از فضای مجازی و تولید محتوا که عاملی تأثیرگذار است بهره برد و در این مسیر، جشنواره ایران‌ساخت می‌تواند با فرهنگ‌سازی حمایت از تولید داخلی، دستیابی به اهداف درنظرگرفته شده در این عرصه را تسریع کند.»

محمدجواد آذری جهرمی وزیر جوان ارتباطات و فناوری اطلاعات در یادداشت خود، نیز حمایت از کالای ایرانی را تکیه به ظرفیت‌های داخلی دانسته و بیان کرده است: «تولید محتوا برای فضای مجازی، با محور حمایت از تولیدات داخلی، راهکاری مناسب برای فرهنگسازی این موضوع است. برگزاری جشنواره‌هایی همچون ایران‌ساخت می‌تواند این مسیر راه هموار کند چراکه اقدامی مناسب در راستای فرهنگ‌سازی و تبلیغ کالای ایرانی است موضوعی که استمرار آن ذهن مخاطب را درگیر می‌کند تا به اهمیت مسئله پی ببرد.»


در این کتاب همچنین گزارش‌های متنوع و مفصلی از حال و هوای ایام برگزاری جشنواره، هنرمندان و آثار ارائه شده در جشنواره دوم، مراسم افتتاحیه، اختتامیه و حواشی جشنواره آورده شده است. همچنین می‌توانید گفت و گوهای تفصیلی با دبیران و نیز برگزیدگان بخش‌های مختلف جشنواره دوم را در این کتاب بخوانید.

بخش ویژه‌ای در کتاب دومین جشنواره ایران‌ساخت، میزبان آثار برگزیده‌های این دوره از جشنواره در بخش‌های ادبیات، کاریکاتور و هنرهای تجسمی را در معرض دید مخاطبان قرار داده است. همچنین دارندگان گوشی‌های هوشمند می‌توانند نسخه الکترونیکی این کتاب را دریافت و از محتوای افزوده مانند متن، عکس، صدا و فیلم های تعبیه شدن در این نشریه نیز بهره مند شوند.

پایان پیام/24

کلمات کلیدی

تصاویر

 ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان