با حضور معاون علمی و فناوری رییسجمهوری
فرآوری و استحصال عناصر نادر و راهبردی معدنی آغاز شد
پایلوت فناوری و استحصال عناصر نادر خاکی و دیگر عناصر استراتژیک با حضور معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، رییس ایمیدرو و استاندار البرز رونمایی شد و به بهرهبرداری رسید.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در آستانه چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران مستقر در شهرک صنعتی تحقیقاتی کاوش استان البرز برای افتتاح و بهرهبرداری پایلوت فرآوری و استحصال عناصر نادر خاکی میزبان سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهوری شد.
در این مراسم، رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت، عزیزالله شهبازی استاندار البرز، خداداد غریبپور رییس ایمیدرو و جمعی از مدیران صنعت ستاری را همراهی کردند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری، دست یافتن کشور به دانش فنی فرآوری مواد معدنی و یک گام به جلو در مسیر گذار از خامفروشی را مهمترین دستاورد این پروژه نیمه صنعتی دانست و گفت: باید به این باور برسیم که فناوری، آموختنی است و باید اتکا به خام فروشی به ویژه در حوزه منابع زیرزمینی را برای همیشه کنار بگذاریم.
وی با تأکید بر جلوگیری از عرضه مواد معدنی به صورت خام با استفاده از شرکت های دانش بنیان و استارتاپها گفت: نباید مواد معدنی را که جزو سرمایه های کشور است، به صورت خام عرضه شود. ارزش افزوده حاصل از فروش ده ها بشکه نفت، با همه مشکلات موجود به ارزش افزوده چند گرم از یک داروی زیستی می رسد. این موضوع نشان میدهد خلاقیت و دانش، میتواند ارزش افزودهای هزاران برابر ماده اولیه به ارمغان بیاورد.
وی با اشاره به واردات حداقل 180 تن عناصر و فراوردههای معدنی و ارزبری حاصل از واردات این محصولات افزود: در مورد عناصر خاکی نیز همین گونه است و در حالی که یک تن سنگ آهن خام در بهترین حالت 60 دلار به فروش می رسد، تنها یک کیلوگرم از عناصر نادر خاکی همین میزان بلکه بیش تر ارزش افزوده ایجاد می کند. نیاز کشور به عناصر نادر خاکی با پیشرفت فناوری و رونق خودروهای برقی، این نیاز افزایش مییابد.
ستاری ادامه داد: خوشبختانه این پایلوت با تلاشی 4 ساله به نتیجه رسید و امیدوارم با نقش آفرینی بخش خصوصی رونق بیشتری بگیرد و این پایلوت به کارخانه صنعتی بدل شود.
به گفته رییس بنیاد ملی نخبگان، شرکتهای توانمند حوزه صنایع معدنی می توانند اشتغال نیروی انسانی تحصیل کرده و خلاق را فراهم کنند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با بیان اینکه محصول کارآمد حاصل پژوهشی است که با سرمایه بخش خصوصی بالنده شده باشد، ادامه داد: دولت موظف است روی پژوهشهای مرز دانش سرمایه گذاری کند اما کار مهمتر ، ایجاد زیست بوم مساعد برای سرمایه گذاری بخش خصوصی روی پژوهشهای محصول محور است.
" بیش از 23 نوع داروی بیوتک تولید می کنیم و جزو برترین های آسیا و برترین قطب زیست فناوری منطقه هستیم. ظرفیت خوبی که استان البرز در حوزه شرکت های زیست فناوری دارد می تواند مبدأ تحول و ارزش آفرینی از محل زیست فناوری باشد."
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به ظرفیت استان البرز در حوزه زیستفناوری اشاره کرد و گفت: شهرک کاوش با همکاری استانداری و دیگر بخش های استانی می تواند قطب علم و فناوری کشور شود. با تفاهم نامه ای که در آینده و در راستای راهبرد معاونت علمی و فناوری رییسجمهروی برای رونق زیست بوم اقتصاد دانش بنیان منعقد می شود، ظرفیت بیش تری برای توسعه کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی البرز فراهم خواهد شد.
ستاری افزود: مرکز تحقیقات و فرآوری مواد معدنی در شهرک علمی و تحقیقاتی کاوش می تواند شتابدهنده باشد و زمینه را برای شرکت های دانش بنیان و سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم کند.
این رشد فزاینده در استارتاپ ها ماحصل همین تفکر است و اکنون باید به دیگر زمینه ها از جمله صنایع نیز تسری پیدا کند.
بر اساس این گزارش، طرح نیمه صنعتی و فناور استحصال عناصر نادر خاکی و فرآوری آن، برای نخستین بار و در مقیاس نیمه صنعتی انجام شده است. فرآوردههای گوناگونی از جمله «اکسید تیتانیوم»، عناصر نادر خاکی سبک و سنگین در این پروژه استحصال و فرآوری میشود.
کار تحقیقاتی این پروژه از 4 سال پیش توسط مرکز تحقیقات فرآوری معدنی ایران آغاز شد و اکنون در مقیاس نیمه صنعتی در شهرک صنعتی کاوش استان البرز اجرایی شد.
تولید توربینهای ایرانساخت
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری از شرکت ویرا سازنده توربین های «ایران ساخت» بازدید کرد. تعمیرات کارگاهی و میدانی، ساخت، نصب و راه اندازی توربو ماشین های فرآیندی نفت و گاز شامل پمپ های گریز از مرکز، توربین های بخار و گاز از توانمندی های این شرکت است.
طراحی و ساخت توربین بخار تک پره 50 کیلووات تا 50 مگاوات با نرم افزار و سخت افزار بومی، در فهرست توانمندیهای این شرکت قرار دارد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این بازدید برای حمایت از تولیدات ایرانساخت این شرکت دانشبنیان دستورات لازم را صادر کرد.
بازدید از فرآیند اجرای طرح کلان رصدخانه ملی ایران
ستاری با حضور در شرکت خاورپرس، مجری طرح ساخت تلسکوپ رصدخانه ملی ایران در جریان پیشرفت این طرح کلان ملی قرار گرففت. طرح رصدخانه ملی ایران ابتدا در سال 1378 در اولویتهای پژوهشی شورای پژوهشهای علمی کشور به تصویب رسید و سپس از سال 1388 فرایند اجرائی و عملیاتی آن با حمایتهای ویژه مادی و معنوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در قالب طرح کلان ملی فناوری توسط پژوهشگاه دانشهای بنیادی با همکاری نهادهای ذیربط آغاز شد.
این مجموعه در قله گرگش واقع در مرکز کشور و در ارتفاع 3620 متری از سطح دریا و در 40 کیلومتری جنوب کاشان قرار دارد و شامل مجموعه تلسکوپ 4/3 متری، تلسکوپ یک متری، آرایه لنز، پایشگاه و ساختمان خدمات و لایه نشانی آینه ها است. با توجه به آخرین توافقات صورت گرفته، بهره برداری اولیه از رصدخانه ملی به منظور اولین نورگیری در کشور بهار 1400 خواهد بود.
این پروژه شامل زیر سیستم های مختلفی است که توسط پیمانکاران مربوطه در حال انجام است. شرکت خاورپرس یکی از مهمترین پیمانکاران طرح فوق بوده که وظیفه ساخت زیر سیستمهایی چون تلسکوپ، گنبد چرخان و سامانه نگهدارنده آینه اولیه را به عهده دارد.
تمامی قطعات تلسکوپ 4/3 متری ساخته شده و بزودی در محل شرکت نصب و آماده انجام آزمونهای کنترلی خواهد بود.
پایان پیام/24
قطعات پهپادی ایرانساخت با 3 راهبرد فناورانه توسعه مییابد
اسباببازیهای ایرانساخت به بازارهای بینالمللی راه یافت
«نشان ایرانی برتر3» از محصولات ایرانساخت شرکتهای دانشبنیان و خلاق حمایت میکند